365 Μέρες | Από 9 πμ έως Δύση ήλιου
GR | EN
Μπούφος

Μπούφος

Υιοθέτησέ το!

Επιστημονική Ονομασία:

Bubo bubo


Κατανομή

Ευρώπη, από Σιβηρία ως Κεντρική Ασία, Δ. Κίνα και Κορέα


Διατροφή:

Σαρκοφάγο. Κυρίως μικρά θηλαστικά (π.χ. κουνέλια, αρουραίους) αλλά και πτηνά, ερπετά, αμφίβια, ψάρια και έντομα.


Πληροφορίες

Βιότοπος: βραχώδεις περιοχές, πεδιάδες, τάιγκα, στέπα, αγροτικές εκτάσεις

 

Κυοφορία: 34-36 μέρες, 1-4 αυγά


Κοινωνική δομή: Μοναχικά αλλά και σε ζευγάρια κατά την περίοδο της αναπαραγωγής.


Βάρος: Αρσενικό: έως 2,8 κιλά, θηλυκό: έως 4,2 κιλά


Διαστάσεις: Ύψος: έως 75 εκ., Άνοιγμα φτερών: έως 1.88 μ


Πληθυσμός στη φύση: 250.000-2.500.000, μειώνεται ο πληθυσμός


Διάρκεια Ζωής:  ~20 χρόνια στη φύση, μέχρι 60 υπό τη φροντίδα του ανθρώπου


Απειλές: Ανθρώπινη καταδίωξη, ρύπανση, δηλητηριασμένα θηράματα, ηλεκτροφόρα καλώδια


Κατάταξη IUCN: Ελάχιστης Ανησυχίας


Γνωρίζετε ότι:

  1. Είναι το μεγαλύτερο είδος κουκουβάγιας στον κόσμο.
  2. Τα φτερά του μπούφου έχουν εξελιχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι αθόρυβα κατά το πέταγμα και να αιφνιδιάζουν έτσι το θήραμά τους.
  3. 12-14 ώρες μετά το γεύμα, φτύνουν ένα σβώλο από τρίχες, φτερά και οστά που δεν μπόρεσαν να χωνέψουν, γνωστό ως πέλετ.   
  4. Προστατεύουν τα ιδιαίτερα ευαίσθητα μάτια τους με μια επιπλέον ημιδιαφανή μεμβράνη (βλέφαρο) όσο τρέφονται και για να κρατούν τα μάτια τους υγρά.
  5. Στρίβουν το κεφάλι τους 270 μοίρες έχοντας έτσι εύρος όρασης 360 μοίρες.  Η όρασή τους είναι τηλεσκοπική.     



Αναζητήστε τα ζώα μας :



Αναζητήστε τα ζώα μας αλφαβητικά: