365 Days | From 9am till sunset
GR | EN

Answer regarding the dolphins

please see below in greek Attica Zoological Park`s response to MP Yannis Dimaras.

 

Με αφορμή  πρόσφατη ερώτηση του Βουλευτή κ. Γιάννη Δημαρά στη Βουλή αναφορικά με την εφαρμογή του Ν4039/2012 από πλευράς Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, θα θέλαμε να  σας επισημάνουμε τα εξής:

Ενημερώνουμε και υπενθυμίζουμε, τόσο σε εσάς όσο και σε αυτούς που σας «ενημερώνουν», ότι τα αρμόδια δικαστήρια έχουν αποφανθεί όχι μία, αλλά δύο φορές υπέρ του Αττικού Ζωολογικου Πάρκου αναφορικά με «δήθεν» παράβαση των εν λόγω άρθρων που επικαλείστε.

Η πρώτη με την υπ’αριθμό 96342/13 της 24/10/2013 του Πρωτοδικείου Αθηνών «Αθωωτική απόφαση για πράξη –άμεση συνέργεια σε πάραβαση του άρθρου 12 παρ.2 και άρθρου 20 παρ.3 του νόμου 4039/2012» και η δεύτερη με την υπ’αριθμό 61390/2015 της 17/06/2015 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών μετά από μήνυση της ΠΦΠΟ που μας κηρύσσει «αθώο για την πράξη που του αποδίδεται περί της παράβασης του άρθρου 12 παρ.2 και άρθρου 20 παρ.3 του νόμου 4039/2012». 

Θεωρούμε οτι η ερώτηση αυτή εντάσσεται σε μια συστηματική χρόνια προσπάθεια δυσφήμισης του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, υποκινούμενη από μια συγκεκριμένη μειοψηφική ομάδα, η οποία –όπως και ανοιχτά εκφράζει- έχει στόχο την εν γένει απαγόρευση λειτουργίας των Ζωολογικών Πάρκων. Η ομάδα αυτή όχι μόνο έρχεται σε αντίθεση με μέλη πολλών οικολογικών οργανώσεων με σοβαρή δράση στο πεδίο αλλά, κυρίως, έρχεται σε αντίθεση με τις επιταγές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας (οδηγία 1999/22/ΕΚ), η οποία αναφέρει ξεκάθαρα ότι είναι σημαντική η «ανάγκη να εξασφαλισθεί ότι οι Ζωολογικοί Κήποι επιτελούν αποτελεσματικά το σημαντικό τους έργο για τη διατήρηση των ειδών, την εκπαίδευση του κοινού και την επιστημονική έρευνα», καθώς συμβάλλουν μεταξύ άλλων «στην προώθηση της εκπαίδευσης και της συνειδητοποίησης του κοινού όσον αφορά τη διατήρηση της βιοπολυµορφίας, ιδιαίτερα µε την παροχή πληροφοριών για τα είδη που εκτίθενται και για τους φυσικούς τους οικότοπους», της ελληνικής νομοθεσίας που προστατεύει τα Ζωολογικά Πάρκα, αλλά και δικαστικών αποφάσεων που έχουν δεχτεί ότι η λειτουργία του Ζωολογικού Πάρκου «προάγει το δημόσιο συμφέρον» (1490/2005 απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών -14ο Τμήμα), λόγος άλλωστε που τα 2/3 των ευρωπαϊκών Ζωολογικών Πάρκων χρηματοδοτούνται ανέκαθεν από κρατικούς προϋπολογισμούς!


Η ομάδα αυτή, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την παρουσία δελφινιών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο (που βρίσκονται εδώ απολύτως νόμιμα, όπως άλλωστε προβλέπεται και από τον Νόμο που διέπει την λειτουργία μας), έχει επιδοθεί τα τελευταία χρόνια σε μία συνεχή προσπάθεια υποβολής προσκομμάτων στη λειτουργία μας, τα οποία βέβαια έχουν καταπέσει στα αρμόδια δικαστήρια, αλλά και στην εσκεμμένα εσφαλμένη ερμηνεία του ισχύοντος Νόμου.


Είναι δε χαρακτηριστικό ότι οι κατηγορίες τους διαρκώς μεταβάλλονται ανά τα χρόνια, κάθε φορά που τα ψεύδη τους καταρρίπτονται είτε από εμάς, είτε από τα Δικαστήρια.

Αναφορικά με το Ν4039/2012, όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, το Aττικό Ζωολογικό Πάρκο από την πρώτη στιγμή στήριξε και χαιρέτισε την ψήφιση του νόμου αυτού, που ήρθε να εκσυγχρονίσει, συμπληρώσει, βελτιώσει και επικαιροποιήσει το νομοθετικό πλαίσιο, καθιστώντας το πιο ουσιαστικό και αποτελεσματικό. Πρόκειται για ένα βήμα που συνέβαλλε όχι μόνο στην προστασία των ζώων, αλλά και στην καλλιέργεια εν γένει μίας φιλοζωικής κουλτούρας, σκοπός άλλωστε που συνάδει και με τη δική μας φιλοσοφία. Ιδιαίτερη ικανοποίηση μας προκάλεσε η απαγόρευση της εκμετάλλευσης των ζώων σε θιάσους και τσίρκα, μία πρακτική που ταλαιπωρεί και υποβιβάζει τα ζώα, χωρίς να έχει κανέναν απολύτως εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Συγχρόνως η πρακτική αυτή δυσφημεί τις προσπάθειες που γίνονται από οργανωμένους φορείς, όπως το Πάρκο μας, για την ενδυνάμωση του σεβασμού μας έναντι όλων των ζώων. Επιπλέον ο νόμος αποτελεί μια έμπρακτη απόδειξη του -αυτονόητου για εμάς, ως του μοναδικού επίσημα αδειοδοτημένου φορέα προβολής της παγκόσμιας άγριας πανίδας στη χώρα μας- διαχωρισμού των εγκεκριμένων Ζωολογικών Πάρκων και Eνυδρείων από τα τσίρκα και τους περιφερόμενους θιάσους, με κριτήρια που έχουν να κάνουν με τις συνθήκες διαβίωσης, ευζωίας, φροντίδας, περίθαλψης και, εν γένει, σεβασμού των ζώων, αναγνωρίζοντας έτσι τον σημαντικό ρόλο μας που είναι και στη βάση του εκπαιδευτικός.
 

Εντούτοις, η εν λόγω πολύ συγκεκριμένη μειοψηφική ομάδα, κάνοντας κατάχρηση του όρου “παραστάσεις”, καταφέρεται εναντίον μας με σειρά ψευδών και ανυπόστατων ισχυρισμών που πλήττουν βάναυσα την ιστορία, το κύρος και τον εκπαιδευτικό μας ρόλο. Κάτι το οποίο δυστυχώς επαναλαμβάνει και ο κ. Δημαράς.

Αναφορικά με τα επίμαχα άρθρα 12 και 13 είναι προφανές, όπως προκύπτει και από την αιτιολογική έκθεση του Νόμου, την οποία καλά θα κάνει να διαβάσει η ομάδα που μας δυσφημεί προτού προτρέπει και παραπληροφορεί θετικά προσκείμενους προς την οικολογική σημαντικότητα βουλευτές, ότι σκοπός του νομοθέτη ήταν να τεθεί ένα τέλος στην κακομεταχείριση των ζώων που υφίστανται στα τσίρκα και στους περιφερόμενους θιάσους (με τις κατακριτέες εικόνες των αρκουδιάρηδων). Με δεδομένο ότι το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο δεν κάνει παραστάσεις αλλά αντίθετα, λόγω τόσο των εγκαταστάσεων που διαθέτει, όσο και του επιστημονικά κατηρτισμένου προσωπικού του, δύναται να εκπονεί και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα ευαισθητοποίησης (μεταξύ των οποίων και για τα θαλάσσια θηλαστικά), που αποτελούν άλλωστε δομικό και συστατικό στοιχείο της ίδιας της ύπαρξης και λειτουργίας ενός σύγχρονου Ζωολογικού Πάρκου όπως το δικό μας. Είναι τέλος σαφές ότι δεν τίθεται κανένα πρόβλημα στην λειτουργία μας εν γένει, αλλά και του χώρου που φιλοξενούνται τα δελφίνια μας ειδικότερα. Αντίθετα, είμαστε πολύ περήφανοι για τον τρόπο λειτουργίας μας και τις αρχές που τη διέπουν! 

Εν κατακλείδι, προσκαλούμε όλους όσους ενδιαφέρει το θέμα να έρθουν στο Πάρκο μας ώστε να διαπιστώσουν ιδίοις όμασι την πραγματικότητα και να τους απαντήσουμε επί τόπου σε όποια σχετικά ερωτήματα και/ή απορίες ίσως  ακόμη υπάρχουν. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η πραγματικότητα θα τους εκπλήξει ευχάριστα και μάλλον θα μας προσδώσουν αναγνώριση για το υψηλό επίπεδο φροντίδας στα ζώα που φιλοξενούμε, και των εκπαιδευτικών μας υπηρεσιών προς το ευρύ κοινό που συστηματικά μας επισκέπτεται.